Må klassiske musikkopplevelser være knyttet til mørke konsertsaler, lavmælt hvisking, undertrykket hosting og en følelse av å være fanget på en stolrad i minimum én time?
Svaret er et ubetinget NEI! Vi i Kammerfest prøver å jobbe for en friere konsertkultur som gjør at flere kan føle seg hjemme når vi presenterer den musikken vi mener kan gi tilhøreren en god kunstopplevelse.
Dette jobber vi med på flere måter, blant annet ved å gjennomføre noen «annerledes» konsertopplevelser som gir en annen inngang til musikken.

 

Vi har hatt flere varianter i år:

 

Kammermusikk på puben

Foto: Ida Christin Foss

Om det var noen tvil -klassiske musikere trives også svært godt på på pub, det er bare så sjeldent vi blir invitert til å opptre der! På fredagen i festivaluken inviterte vi til «after-work» på West End pub i Fredrikstad for å markere starten på helgen. Repertoaret var helt i samme gate som det vipresenterer i dress og kjole under lysekronene i aulaen og ble minst like godt mottatt her som der.

 

Vi tillater oss å sitere et lite utdrag (kjøp f-b + for full utgave! En nydelig tekst om musikk og mennesker) fra Christer Hvams anmeldelse av konserten i Fredrikstad blad:
https://www.f-b.no/kammermusikk-pa-west-end-pub-den-brune-puben-er-et-fint-sted-nar-livet-krenger/

 

«Men Rune Halvorsen og kammerfestens øvrige ildsjeler har aldri hatt i hensikt å være fjonge i fjøra, og insisterer på at også musikk som ikke umiddelbart antenner allsangbehovet kan forlyste oss. Vi har alltid ment at postulatet om at det er en krevende affære å innlosjere lyttere i kammermusikkens gemakker, er en mumifisert påstand, fremsatt av folk som ikke vet bedre. Og herved tar vi på oss pavehatten og lyser den slags villfarelser i bann.

God musikk er god musikk, og fredag ettermiddag kom den til West End Pub.» 

 

 

Yoga med strykekvartett

En annen spesiell opplevelse i år var da vi inviterte til yoga i Bibliotekets Aula. Alle stoler ble fjernet og erstattet med matter som ble rullet ut. Instruktør Malin Norheim innledet med en velkomst og 

Foto: Ida Christin Foss

noen få instruksjoner før hun tok deltagerne med på meditativ yin-yoga mens strykekvartetten spilte uavbrutt gjennom hele økten. Det var musikk helt fra renessansen, gjennom barokk, via klassisisme, innom romantikk og til dagens filmmusikk representert ved gabriels obo. Musikk fra helt forskjellige århundrer, men alle med den samme avslappende og gode følelsen.

 

 

Fort-turné
Å knytte historie og musikk sammen, ved å spille på plasser av historisk betydning er en av Kammerfest sine mål og hensikter. I år var det planlagt en storstilt fort-turné hvor vi skulle besøke tre av de fortene hvor «Østfold forsvarte landet», som også var tittelen på denne mini-turneen.

Foto: Max Weiby

Vi ble imidlertid spilt et par puss; førstav korona som la ned all aktivitet i indre Østfold og Høytorp fort, deretter av været som blåste til liten storm utpå Hvaler og Akerøy fort.
Heldigvis fikk vi gjennomført den tredje av konsertene på Greåker fort og med en kjapp vending ble det også en konsert ved grunnmurene i Gamlebyen.

 

 

Se flere bilder fra årets kammerfest her: https://kammerfest.no/2020/10/se-bilder-fra-kammerfest-2020/

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen