Åpningskonsert

Åpningskonsert

Program:

– Serenade nr. 13 i G-dur, K 525. Eine kleine Nachtmusik (W. A. Mozart)

– Konsert nr 1 for marimba, 1. sats – Greetings, og 4. sats – Farewell (Ney Rosauro)

PAUSE

– Septet i Ess-dur, op. 20 (L. van Beethoven)

Ved årets åpningskonsert kan vi ønske publikum velkommen til to virkelige klassikere, fra Mozarts og Beethovens hånd. Dere får også høre Ola Sønstebø spille marimba, en ung solist som vi har plukket ut fra finalene i Ungdommens Musikkmesterskap (UMM). Han spiller to satser fra Ney Rosauros marimbakonsert, i samspill med den eminente pianisten Per Lundberg.

Først ut i programmet er Mozarts eviggrønne Serenade nr. 13 i G-dur, udødeliggjort under navnet Eine Kleine Nachtmusik. En tittel Mozart selv satt på verket etter at det var ferdig skrevet. Det kan hende han brukte tittelen fordi han tenkte det passet bra som kveldsmusikk, men det er like sannsynlig at han gjorde det fordi han skrev det i løpet av en natt eller to.

Eine kleine Nachtmusik ble komponert samtidig som Mozart skrev operaen Don Giovanni, men vi vet fortsatt ikke hvem som bestilte serenaden. Det store flertallet av Mozarts serenader var bestillingsverk, og det er ikke særlig sannsynlig at han satt seg ned og skrev akkurat denne «for moro skyld» mens han jobbet med en opera som Don Giovanni. Musikken ble heller ikke gitt ut da den ble skrevet i 1787, men først 50 år senere! Vi hører og leser ofte at komponister og låtskrivere ikke får den oppmerksomheten de fortjener mens de er i live, men suksessen som Eine kleine Nachtmusik har vært siden den omsider ble utgitt i 1827 har knapt noen like. En av musikkhistoriens mange tilfeldigheter, er at Eine kleine Nachtmusik ble gitt ut det samme året som kveldens andre store komponist, Beethoven, døde.

Det er en glede å åpne festivalen med en skikkelig schlager fra gamle dager! Og det er den eminente fiolinisten og dirigenten Arvid Engegård er spillende leder for en for anledningen sammensatt strykekvintett.

Fra fjorårets festival begynte vi å samarbeide med UMM, og i år er det Ola Sønstebø som er vår hovedgjest i det samarbeidet. Han spiller slagverk, en betegnelse av en instrumentalist som spiller en usigelig mengde instrumenter! Under årets åpning av Kammerfest i Østfold spiller Ola marimba. Og de to yttersatsene av Ney Rosauros første marimbakonsert er rytmiske, suggererende, OG melodiske. Ved denne anledningen får vi høre Ola i samspill med en av våre andre  hovedgjester i 2023, den svenske pianisten Per Lundberg.

 

Christine Bårreng Hansen kommer opprinnelig fra Sarpsborg, og har vært en meget aktiv kammermusiker gjennom sin utdannelse ved Norges Musikkhøgskole. Hun er nå nyansatt klarinettist ved Sjøforsvarets Musikkorps i Bergen, og hun var med som Årets Unge Talent ved Kammerfest i Østfold i 2016.

Christine er nå en veldig viktig del av festivalprogrammet vårt, og da vi spurte henne om hvilke verk HUN kunne tenke seg å ha med i årets festival, var det ett verk som straks pekte seg ut: Beethovens Septet i Ess-dur. Vi har satt sammen et fantastisk lag av musikere som spiller mesterverket for oss. Skjønt mesterverk; Beethoven selv uttalte selv at han helst hadde brent hele sulamitten! På tross av at septetten var en gedigen suksess fra dagen den ble spilt første gang, 2. april i året 1800, og at det faktisk var etterspurt allerede FØR det ble spilt første gang. Da notene ble utgitt av Hoffmeister forlag i 1802, var det en enorm etterspørsel etter  verket som komponisten selv altså så på som et makkverk…

 

Formen på årets åpningskonsert er HELT tradisjonell, noe som er faktisk er helt utradisjonelt for Kammerfest i Østfold. Med et åpningsverk og et solistverk før pause, og et hovedverk etter pause, har konserten en form som de aller fleste klassiske, symfoniske konserter i den vestlige verden følger. Vi har i alle år sett sett etter andre måter å programmere konsertene våre på, men synes at det i vår tiende festival er på sin plass med en konsert i et format som ble universelt for vestlig, klassisk musikk gjennom det 20. århundre.

 

God fornøyelse!

veronicavangroningen_Kammerfest2020-24
Skroll til toppen