Idin Samimi Mofakham

Idin Samimi Mofakham

Musikken til den iranske komponisten Idin Samimi Mofakham (f. 1982) er dypt forankret i den tradisjonelle og regionale musikken i hjemlandet, og siden 2015 har han utviklet sitt eget musikalske språk basert på ikke-vestlige stemmesystemer. Det kan synes komplisert og eksotisk, men Idins røtter i tradisjonell iransk musikk, skiller seg ikke veldig fra hjemlige komponister med røtter i vår egen folkemusikk. Det er ikke de tekniske ulikhetene fra hvordan J. S Bach for alltid definerte «vår» klassiske musikk med det veltempererte klaveret som gjør Idins musikk spesiell, det er den estetiskes forskjellen som er både interessant og fascinerende!

I 2023 tok Idin sin doktorgrad ved Norges musikkhøgskole, med en forskningsavhandling om middelalderen, instrumentenes tradisjonelle stemming i Iran, og de kreative mulighetene disse grensesnittene bidrar med i samtidskomposisjon av i dag.

 

«Eternal Chasms for brass quintet and electronics» bygger opp en evighet der lyden utvikler seg til endeløse, levende vegger av klang. Komponiostens egne ord: «The realms of existence and non-existence merge in between, leaving a space that invites us to wander, search and let go, only to find the cracks of what has been reborn again at the end, whole, untouched, pure».

Skroll til toppen