Kammerfest på Rød Herregård

Kammerfest på Rød Herregård

Program:

– Serenade nr. 13 i G-dur, K 525. Eine kleine Nachtmusik (W. A. Mozart)

– Konsert nr 1 for marimba, 1. sats – Greetings, og 4. sats – Farewell (Ney Rosauro)

PAUSE

– Septet i Ess-dur, op. 20 (L. van Beethoven)

Det er veldig hyggelig at vi ved årets gjestespill i Halden kan holde konsert på Rød Herregård! Og det er stas at vi da byr vi på to skikkelige klassikere, fra mesterne Mozart og Beethoven. Mellom de to store får dere høre musikk av litt nyere dato, nærmere bestemt Ney Rosauros marimbakonsert, komponert i 1986. Den blir fremført av Ola Sønstebø, en ung solist som vi har plukket ut fra finalen i Ungdommens Musikkmesterskap (UMM). Han spiller to satser fra Rosauros verk , i samspill med den eminente pianisten Per Lundberg.

Først ut i programmet er Mozarts eviggrønne Serenade nr. 13 i G-dur, udødeliggjort under navnet Eine Kleine Nachtmusik. En tittel Mozart selv satt på verket etter at det var ferdig skrevet. Det kan hende han brukte tittelen fordi han tenkte det passet bra som kveldsmusikk, men det er like sannsynlig at han gjorde det fordi han skrev det i løpet av en natt eller to.

Eine kleine Nachtmusik ble komponert samtidig som Mozart skrev operaen Don Giovanni, men vi vet fortsatt ikke hvem som bestilte serenaden. Det store flertallet av Mozarts serenader var bestillingsverk, og det er ikke særlig sannsynlig at han satt seg ned og skrev akkurat denne «for moro skyld» mens han jobbet med en opera som Don Giovanni. Musikken ble heller ikke gitt ut da den ble skrevet i 1787, men først 50 år senere! Vi hører og leser ofte at komponister og låtskrivere ikke får den oppmerksomheten de fortjener mens de er i live, men suksessen som Eine kleine Nachtmusik har vært siden den omsider ble utgitt i 1827 har knapt noen like. En av musikkhistoriens mange tilfeldigheter, er at Eine kleine Nachtmusik ble gitt ut det samme året som kveldens andre store komponist, Beethoven, døde.

Det er en glede å komme til Rød Herregård en skikkelig schlager fra gamle dager! Og det er den eminente fiolinisten og dirigenten Arvid Engegård er spillende leder for en for anledningen sammensatt strykekvintett.

Fra fjorårets festival begynte vi å samarbeide med UMM, og i år er det Ola Sønstebø som er vår hovedgjest i det samarbeidet. Han spiller slagverk, en betegnelse av en instrumentalist som spiller en usigelig mengde instrumenter! Under årets åpning av Kammerfest i Østfold spiller Ola marimba. Og de to yttersatsene av Ney Rosauros første marimbakonsert er rytmiske, suggererende, OG melodiske. Ved denne anledningen får vi høre Ola i samspill med en av våre hovedgjester i 2023, den svenske pianisten Per Lundberg.

Christine Bårreng Hansen kommer opprinnelig fra Sarpsborg, og har vært en meget aktiv kammermusiker gjennom sin utdannelse ved Norges Musikkhøgskole. Hun er nå nyansatt klarinettist ved Sjøforsvarets Musikkorps i Bergen, og hun var med som Årets Unge Talent ved Kammerfest i Østfold i 2016.

Christine er nå en veldig viktig del av festivalprogrammet vårt, og da vi spurte henne om hvilke verk HUN kunne tenke seg å ha med i årets festival, var det ett som straks pekte seg ut: Beethovens Septet i Ess-dur. Vi har satt sammen et fantastisk lag av musikere som spiller mesterverket for oss. Skjønt mesterverk; Beethoven selv uttalte selv at han helst hadde brent hele sulamitten! På tross av at septetten var en gedigen suksess fra dagen den ble spilt første gang, 2. april i året 1800, og at det faktisk var etterspurt allerede FØR det ble spilt første gang. Da notene ble utgitt av Hoffmeister forlag i 1802, var det en enorm etterspørsel etter verket som komponisten selv altså så på som et makkverk…

Som dere får høre i kveldens konsert; selv Ludwig van Beethoven kunne ta feil.

God fornøyelse!

default_file-1684666541
Skroll til toppen