Konsert i mørket, lørdag 5. mars.

LightsOut er et ensemble som spiller konserter der både musikere og publikum befinner seg i stummende mørke. Gruppa har de siste årene turnert Norge, Tyskland, USA og Island med sterk respons fra såvel publikum som kritikere.

Kjøp billetter her

 

I kafeen på Storedal Kultursenter møter vi fiolinisten Magnus Boye Hansen, pianisten Mathias Halvorsen, og Nikolai Matthews på kontrabass. Publikum vil sitte i en sirkel rundt de to musikerne, og konserten varer i underkant av en time. Etter nesten en time i mørket, skrus lyset gradvis på slik at man unngår ubehag i overgangen mellom det totale mørke og både elektrisk og naturlig lys.

Konserten gir folk en opplevelse helt utenom det vanlige! Ved å så og si umyndiggjøre synssansen får man ikke bare et innblikk i hvordan blinde mennesker opplever musikken, men man merker etter kort tid hvordan hørselen får et lags nytt liv. Publikum ved tidligere konserter forteller også om forsterket konsentrasjon, og en større frihet i forhold til lytting sammen med andre. Det er nærmest en selvfølge at vi gjerne vil presentere denne konserten ved Storedal Kultursenter, et sted Erling Stordahl initierte og finansierte starten av i 1970. Erling mistet selv synet gradvis allerede fra 6-årsalderen, og var helt blind som 12-åring. Hans ukuelige optimisme, og hans tilbakevendende utsagn om at tapet av synssansen faktisk beriket hans liv på mange andre måter, er utrolig inspirerende for ALLE mennesker. Og det er med dyp respekt vi gir mennesker med alle sanser intakt muligheten til å oppleve en konsert der synssansen blir nøytralisert for en stakket stund.

Vi kan ikke ha for mange tilstede på konsertene, og spiller derfor TO konserter søndag 5. mars; én kl. 18.00, og én kl. 20.00. I etterkant av konsertene inviterer musikerne publikum til å delta i en åpen dialog. Det er helt klart frivillig, men man får da muligheten til å dele sine inntrykk av konserten, og til å stille spørsmål til utøverne.

Sikkerheten – som kan synes noe utfordret når det er helt mørkt – blir ivaretatt av to vakter i rommet. Disse er utstyrt med lommelykter, og har full kontroll på lysbryterne i rommet. Det vil også bli plassert lommelykter under utvalgte stoler blant publikum, og de som sitter på disse får en veiledning om når og hvordan det evt. blir aktuelt å bruke de.

 

Her er hva Stuttgarter Zeitung skrev da LightsOut spilte der:

«Magnus Boye Hansen og Mathias Halvorsen spilte uten noen mulighet for visuell kommunikasjon. Ingen noter, ikke et blikk på tangentene, bare totalt mørke. Den vanlige konsertsituasjonen der visuelle inntrykk har en sterk rolle for oss som er seende, var plutselig borte. I stedet kjente man at alle andre sanser ble framhevet og forsterket.»

Kjøp billetter her

1 hendelser på “Konsert i mørket”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen