Ettermiddag i teateret

Ettermiddag i Fredrikshalds teater

Hvorfor er det interessant å høre musikk som er skrevet for 300 år siden? Og hvorfor er det interessant å spille den musikken?

Det siste spørsmålet er ikke så vanskelig å tenke seg et fornuftig svar på. Enhver musiker som behersker ett eller flere instrumenter, har nødvendigvis lagt ned mye tid på å komme dit. Så at ting tar tid, og opplevelsen av at man kommer til nye erkjennelser i løpet av den tiden, gjør at dypdykkene ned i en annerledes verden faller ganske naturlig.

Arbeidet med å nærme seg komponistenes virkelighet og samtid så godt det er mulig framstår viktigere nå enn noen gang tidligere for musikere, sangere, og dirigenter. Det er essensielt for å skape sin egen forestilling om hvordan musikken ble formet i tiden den ble skrevet.

Et ensemble som BAGS tar dette enda lengre ettersom de  benytter instrumenter som beviselig likner på  dem det ble skrevet for 300 år tilbake i tid. Samtidig vet vi at musikken i barokken ikke nødvendigvis låt likt ved hver framføring, og de mest ettertraktede utøverne var med stor sannsynlighet like gode improvisatorer som en del jazzmusikere av i dag.

Når man fordyper seg i musikken fra eldre tider og oppdager flere «regler» for hvordan musikken skal formes, treffer man et punkt der man faktisk må beherske både instrument og musikkstil så godt at man formidler musikken med både respekt og lekenhet. Den unike kombinasjonen kan vi garantere når BAGS sitter på scenen i Fredrikshald teater! Trioen Pinquins bruker den samme kombinasjonen i vår egen tid, i møte med nålevende komponister.

Slik blir vi som tilhørere til denne konserten gradvis tatt fra nåtid og inn i musikk og stemning som hører fortiden til.

Det å LYTTE til musikk fra eldre tider er grunnleggende ulikt det å utøve den. Men det er også en viktig likhet mellom de to perspektivene: Man må være villig til å investere litt TID. For lytteren er det ikke nødvendig med tid FØR selve opplevelsen, men det er vesentlig at man tar seg tid til å være helt og fullt tilstede ved framføringen av musikken.

 

Vår tids kunstuttrykk, musikk inkludert, og nyheter fra alle verdens hjørner har i dag en form vi enklest kan beskrive som underholdning. Det er nær sagt i strid med vår alminnelige kultur å holde på med musikk som utfordrer samfunnets higen etter effektivitet. Men utøvere og tilhørere over hele verden forenes i gleden over å tilbringe tid «utenfor» informasjonsflyten man er fanget i store deler av sin våkne tilstand. Og vi er mange som verdsetter det meget høyt! Derfor er musikk som kunstform tidløs i forhold til når og hvor man kan få gode opplevelser av og med den.

Pinquins vil med verket, There’s a load to it, spesialskrevet til dem av Marcella Lucatelli, starte konserten – bokstavelig talt – ute i vår hektiske verden. De utfordrer oss til å observere detaljer for å få med helheten, utenfor teatersalen. Deretter føres vi inn i det for anledningen absolutt perfekte stedet for å koble fra utenomverdenen: Scenen i Fredrikshald teater. Med kombinasjonen Pinquins og BAGS ønsker vi å vise overgangen mellom høyt tempo og milliarder Snap’er verden rundt hvert eneste minutt, til roen man kan finne når man hører og SER musikk. En ro som til alle tider vil gi mennesker opplevelser som gjør livet rikere.

 

Programmet for konserten blir ikke 100% klart før under prøvene vi har lørdag 27. august. Det er helt i tråd med fleksibiliteten som ligger innebygget i barokkmusikken, og som Kammerfest i Østfold har dyrket helt siden starten i 2014. Vi kan med sikkerhet si at dere vil bli overrasket, samtidig som dere garantert vil nikke (eller kanskje nynne!) gjenkjennende flere ganger i løpet en drøy time denne søndagsettermiddagen. Vi er helt sikre på at tiden dere investerer i Pinquins, BAGS og Fredrikshald teater, vil være verdifull for hver og én!

 

Ettermiddag i Fredrikshalds teater
Skroll til toppen